Ölprovning i Göteborg
Prippens meny
Fest & konferens
Vi kan komma till dig
Källarprovning på Le Village
Pripps bryggerimuseum
Göteborgs ölkulturarv
Julbord på Pripps i Göteborg
fotogalleri.gif
John Nonnen - David Carnegie jr. - Henrietta Pripp - J.A. Pripp - Melcher Lyckholm

Vad är det Göteborgska ölkulturarvet?

 

Eftersom Göteborg som hamnstad har varit i det närmaste konstant i kontakt med omvärlden och fått influenser utifrån har Göteborgsbryggerierna i mångt och mycket drivit på bryggeriutvecklingen i Sverige och även det tekniska användandet. Lyckholms etablerades relativt sent 1881 och var från början ett modernt företag som låg i framkant i fråga om teknik. Man var bland annat först i Sverige med att införa kylmaskin för bryggeriändamål och att använda sig av renodlad jäst samt först med att filtrera öl. Carnegie Porterbruk var först i landet med att använda sig av ångmaskinens fördelar. Stora omdaningar för införandet av den bayerska underjäsningstekniken och kvalitetsförbättringar ägde rum under ledning av Frosten Carl Pripp på Stampen under 1860 och 70-talet.

 

Runt om i Göteborg har det funnits bryggerier. En koncentration till Stampen och Evenemangsstråket har tydligt kunnat skönjas. Kring år 1830 fanns ett dussintal bryggerier i staden där tillverkningen var mycket primitiv. Man tillverkade det så kallade svenskölet, även kallat tunnöl. Ett öl som hade mycket kort hållbarhet, låg kolsyrehalt och i det närmaste kan jämföras med det traditionella engelska ölet. Skillnaden mellan svenskölet och den engelska alen bestod främst i att den senare var tillverkad med bättre råvaror och hade en större humlebeska. 

porterflaska.jpg
Att bryggarna i Göteborg längre tillverkade svenskölet än i andra delar av landet berodde på att staden handlade mycket med alens hemland och även hade många engelska och skotska invandrade entreprenörer. David Carnegie jr, som 1836 tog över det redan år 1803 grundade Lorentska Porter och Sockerbruket, tillhör en av de många viktiga affärsidkare som tillsammans med män som John Nonnen och William Chalmers gjorde Göteborg till en framgångsrik handels- och hamnstad. Mycket av deras arbete genererar fortfarande många arbetstillfällen som idag når långt utanför Göteborg, t.ex. dagens Carnegie & Co som är sprungen ur brukets resurskrävande verksamhet och som förutom produktion av porter, malt och socker även omfattade export och import av viktiga handelsvaror på egna fartyg. 1927 fusionerade J. W. Lyckholm & Co med Aktiebolaget J. A. Pripp & Son och ett nytt företag, AB Pripp & Lyckholm, såg dagens ljus. 1928 övertog Aktiebolaget  P & L det Carnegieska Porterbruket och så småningom även Apotekarnes.

 

Det har således tillverkats gott öl, porter och läskedrycker under en avsevärd tid i Göteborg. Därför är det av stor vikt att de historiska samlingarna behållits i staden och här bör nämnas att Brinova Fastigheter AB och PEAB som numera äger fastigheten gör en stor insats genom att sponsra hyran för lokalen där museet står. Ambitionen är att skapa ett levande centrum för bryggerikultur, vilket Göteborg verkligen förtjänar, och vi har en del intressanta planer för framtiden. 

jerkindetalj3.jpg

jerkindetalj4.jpg

denlorentskaportern.jpg